vrijdag 10 augustus 2012

Muziek in het Afrikaans & de cultuur van ons kind


Deze bijdrage is grotendeels door Eize geschreven met een conclusie van ons beiden :  
 
Persoonlijk vind ik het Afrikaans een geweldige taal. Af en toe luister ik naar Zuid Afrikaans muziek op Youtube. Het is prima te volgen omdat deze taal uit het Nederlands is ontstaan. Wat me vooral zo aanspreekt is de gevoeligheid van de taal.

Omdat ons kind uit Zuid Afrika zal komen heb ik een beetje onderzoek gedaan naar het gebruik van het Afrikaans onder de niet blanke bevolking. Het leek me leuk om een soort gezamenlijke basis te vinden. Allereerst ontdekte ik dat Zuid Afrika 11 officiële talen kent. Het Afrikaans is er daar slechts eentje van. 

 

Wie zingt wat?

 

 Lang heb ik gezocht en ik heb veel mooie muziek gevonden. Maar ik moet bekennen dat ik geen niet-blanken Afrikaans heb horen zingen. Ook begrijp ik inmiddels waarom: het Afrikaans is de taal van de Apartheid en van onderdrukking geweest.
Tegelijk ligt daar ook een uitdaging.  Er zijn juist nu sprekers en muzikanten die laten zien dat er prachtige uitdrukkingsmogelijkheden in deze taal liggen.

  
Stef Bos en Amanda Strydom – Dit is de taal van mijn Hart

Wat ik nog niet heb kunnen vinden is een multiculturele setting waarin artiesten in de verschillende talen van Zuid Afrika zingen. Alleen het volkslied is meertalig. De reden daarvoor is vanuit Nederland moeilijk na te gaan: zijn de verschillen nog te groot, is het Afrikaans misschien teveel besmet, is het ‘not done’ om de taal van de ander te gebruiken? Voor ons is het speculeren. 

 

Hoopvol 

 

Ik kon gelukkig wel een aantal initiatieven ontdekken die als doel lijken te hebben de kloof tussen de mensen van Zuid Afrika te overbruggen. Op Youtube zijn verschillende multiculturele koren te vinden. Wel wordt bijna altijd Engels gezongen. Stef Bos is een mooi voorbeeld van iemand die het aandurft alles op z’n kop te zetten en het zelfs voor elkaar krijgt om verschillende talen door verschillende mensen te laten zingen die dat anders misschien niet zouden doen (of in ieder geval niet op internet, zoals we zagen).


Stef Bos – Ik ben Gelukkig, met koor en een mooie mix van mensen. De enige keer dat ik muziek in het Afrikaans vond die niet alleen door blanke mensen werd gezongen.  Is al eerder op dit blog verschenen, maar kan hier niet gemist worden ter illustratie!

Omdat wij Nederlands spreken en dit ons kind ook zullen leren, kunnen we misschien ons kind vanuit een unieke positie liefde voor het Afrikaans bijbrengen. En natuurlijk zal ons kind Engels leren zoals dat in Nederland gebruikelijk is. En misschien ook wel een paar woordjes van de 9 andere talen? Hoewel, het zijn er wel veel hoor….Maar misschien geeft een beetje kennis van de taal, later meer herkenning bij een eventueel bezoek aan het land. 

 

Dromers

 

Misschien zijn we dromers, maar het zou zo mooi zijn bruggenbouwer te zijn en dit ook door te geven aan ons kind. Zodat we een klein beetje taal, identiteit en herkenning kunnen doorgeven en zo ooit misschien ook iets teruggeven aan Zuid-Afrika.  Wij zullen immers ook ergens een eigen plekje innemen tussen al die verschillende, boeiende mensen en groepen en er deel van zijn. Want de Zuid Afrikaanse cultuur interesseert ons en wordt ons steeds liever. Die zullen we niet zomaar in Zuid-Afrika laten bij vertrek. Die sluiten we met het kindje in ons hart.  


Ps. We hebben ons zo bescheiden mogelijk op proberen te stellen en zoveel mogelijk onderzoek proberen te doen voor we iets beweren. Mochten we desondanks toch hele vreemde of onjuiste dingen hebben geschreven dan horen we graag wat we kunnen aanvullen of verbeteren. We begrijpen ook dat we vanuit Nederland een cultuur in een ander land beschrijven dus daarom uit moeten gaan van wat anderen ervaren hebben of zeggen óver... Maar we kunnen niet wachten om er zelf wat meer van te beleven en van dichterbij : ) We willen blijven leren! 

Kleurplaat en ander materiaal van Zuid Afrika voor kinderen:

KIJK OP: http://www.activityvillage.co.uk/south_africa_flag_printables.htm


3 opmerkingen:

 1. Hallo Eize en Annemieke,

  Via de blog van Annemieke die ik al een tijd lees, superleuk trouwens, kom ik op deze blog uit. Wat een geduld moeten jullie hebben! Zelf zijn we net terug van een reis door Zuid-Afrika, schitterend land en hele mooie, aardige mensen! Wat je schrijft over het Zuid-Afrikaans herken ik wel. Ik dacht dat het ook alleen door blanken werd gesproken. Echter, niets is minder waar! Er zijn meer kleurlingen die Afrikaans spreken! Een paar jaar geleden is er zelfs een referendum geweest waaruit bleek dat meer kleurlingen Afrikaans spreken en dat ook zo willen houden. In het oosten van ZA worden zelfs Engelse naamborden vervangen door ZAfrikaanse! Grappig hé! Maar goed, aan muziek kan ik je niet helpen, dat konden wij namelijk ook nergens vinden. Dat wordt dan weer voornamelijk in het Engels of stamtaal gedaan. Wel is het zo dat je het ZA van de kleurlingen slechter kunt verstaan dan dat van de blanken, om het maar even zo te zeggen. Het is een taal die aan de keukentafel is ontstaan, zodat alle soorten mensen dezelfde taal zouden spreken in de VOC tijd.

  Groetjes en ik blijf jullie volgen!
  Grace

  Http://hetlevenvangrace.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je interessante reactie! Zo leuk om meer te leren over een land dat we nog niet echt kennen, waar we nog niet zijn geweest maar waar we al wel van zijn gaan houden! Ik heb een reactie achtergelaten op je blog. God bless you,
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Annemieke,
  Bedankt voor je reacties! Ik kan me goed voorstellen dat je van ZA bent gaan houden. Wij zijn zelf ook bezig geweest met adoptie hiervandaan, maar door alle omstandigheden staat dat nu in de ijskast. Het is een prachtig, divers en soms ook heel moeilijk land, met hele dappere mensen! Ik heb een reisblog bijgehouden. Als je dat wilt lezen, mail me dan even:gracy.ann@live.nl, ik heb dat nl. Onder onze eigen namen gedaan en dat hoeft niet iedereen te weten...:)
  Grace zou ook de naam zijn geweest als onze zoon een meisje was geweest.
  Ik vind trouwens op je andere blog dat heel open en kwetsbaar, maar dapper schrijft over je groei in Christus en alles wat daarbij komt kijken. Ik heb heel veel respect voor je en vind dat je precies de goede toon kunt vinden, door met ook de praktische dingen te laten zien. Ik haal er veel inspiratie uit! Ik heb trouwens al 100x geprobeerd me aan te melden als volger, maar op de één of andere manier wil dat niet lukken.
  Groetjes,
  Grace

  BeantwoordenVerwijderen